15 November 2018 werd officieel het startsein gegeven voor het uitvoeren van het Kierbesluit. Vanaf die dag kunnen, bij voldoende waterafvoer, de Haringvlietsluizen op een kier gezet worden door Rijkswaterstaat. Dit gebeurt om de internationale vismigratie te herstellen. Na het voltooien van de Deltawerken kwam de migratie nagenoeg tot stilstand, het Haringvliet ontziltte. Het besluit van de regering om de gevolgen voor vismigratie terug te draaien bekend werd, hebben 6 natuurorganisaties de handen ineen geslagen en gezamenlijk een plan ingediend om “het Kieren” te benutten om meer natuur en recreatie te ontwikkelen en zo iedereen mee te laten profiteren. Dit plan werd door de Postcodeloterij beloond met een grote prijs: het DROOMfonds is sindsdien een begrip met een flink uitvoeringsprogramma.
 
Toch ontbreekt er ons inziens een schakel: het monitoren van de veranderingen onderwater. Als allereerste zullen de veranderingen onderwater waarneembaar zijn. Precies daar komt de samenwerking tussen de drie organisaties goed van pas: duikers, biologen en monitor expertise gebundeld tot een educatie programma voor nieuwsgierige duikers en snorkelaars.
 
Dit programma omvat:
Haringvliet monitordag (3x/jaar), 
Determinatie workshops, 
Adoptie en biologieweekenden,
Netwerkboottochten en 
Presentaties aan duikclubs, ondernemers en bedrijven.
Hierdoor krijgen deelnemers meer kennis van het determineren, grotere biologische kennis en ontdekken we mogelijk toekomstige locaties die ingericht kunnen worden als nieuw duingebied (areaal vergroting). Uiteraard delen we deze kennis met een ieder die daarin geïnteresseerd is en werken we nauw samen met RWS, waterschap Hollandse Delta, jachthavens, gemeenten en uiteraard de DROOMfonds partners. Als u wilt, ook met u!
X